BEREESJIET

Wereldwijd wordt binnen het Jodendom wekelijks een gedeelte van de Thora, de vijf boeken van Mozes, gelezen. Zo’n gedeelte wordt Parasja genoemd. De huidige lees-cyclus volgt de indeling zoals die door Maimonides (Post-Talmoedisch geleerde 1135-1204 CE) werd gemaakt. In totaal zijn er 54 parasjot (meervoud van parasja) die in de loop van één jaar worden gelezen. Het Joodse jaar heeft 50 tot 54 weken (lunarsolar kalender), er worden dus in bepaalde jaren parasjot samengevoegd.

De vijf boeken van de Thora hebben in het Hebreeuws elk de naam van het woord waarmee het boek begint. Zo begint het eerste boek – bij de meesten beter bekend als Genesis – met het woord Bereesjiet en heeft dit boek in het Hebreeuws dan ook de naam Bereesjiet.

Met dit boek wordt gestart na Simchat Thora (Joodse feestdag), gewoonlijk in oktober en soms in combinatie met de laatste parasja – Vezot HaBracha – uit het laatste boek Devariem (Deuteronomium).

Dit jaar 2012, Joods jaar 5773, start de eerste parasja op 12 oktober / 26 Tisjree

JA JA…EN WAT HEEFT DIT ALLEMAAL MET KABBALA TE MAKEN???

Dat hangt er van af hoe je Kabbala wil benaderen:

Ben je vooral geïnteresseerd in de uiterlijke verschijningsvorm van Kabbala? Wil je bijvoorbeeld alleen weten hoe een concept als de levensboom zich verhoudt tot bijvoorbeeld concepten als emoties binnen de Westerse psychologie. Of wil je een historisch overzicht maken van de verspreiding van Kabbala? Dan volstaat het om literatuuronderzoek te doen en bij je verslag aan te geven welke bronnen je hebt gebruikt.

Wil je kennis op doen voor een ethisch hoogstaande levenswijze en geïnspireerd raken door mooie inzichten en heb je bijvoorbeeld het Boeddhisme wel even gehad?
Welkom op internet, zoek maar uit >> Kabbala cursussen genoeg!

Ben je op zoek naar wat Kabbala te vertellen heeft over de essentie van het leven, jouw plaats in de Schepping, jouw relatie tot het Goddelijke? Dan wordt het een levenslang pad.

Dan wordt het ook belangrijk je te verdiepen in de taal en cultuur waarin Kabbala door de eeuwen heen is bewaard en doorgegeven. De structuur van de Schepping is weliswaar universeel, de taal en cultuur waarin de kennis van Kabbala wordt bewaard en doorgegeven is dat niet.

Vandaar:
In deze serie artikelen wordt de komende weken een aantal kernbegrippen en onderwerpen zoals je die hierboven vindt besproken. Bereesjiet komt weer langs en ook het belang van de Hebreeuwse taal en de Hebreeuwse letters zal aan de orde komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.